Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Zárt tűzterű kandallók fűtőteljesítményének növelése

2018. 06. 28. 10:34:57
Zárt tűzterű kandallók fűtőteljesítményének növelése

Lehetőség van különféle kiegészítő megoldásokkal  a zárt tűzterű kandallók fűtőteljesítményének további növelésére is. 

Lehetőség van különféle kiegészítő megoldásokkal  a zárt tűzterű kandallók fűtőteljesítményének további növelésére is. Ezek esetében érdemes összevetni a kialakítás költségét az általa nyerhető többlet teljesítmény mértékével. A megoldások egy része a kapható tűzterek nagy részéhez adaptálható...

Kandalló ventilátor

A légfűtés gravitációs áramlását ventilátor alkalmazásával lehetséges fokozni.

Ebben az esetben a gyorsított áramlás miatt javasolt a tűzteret egy másodlagos külső (acéllemez) köpennyel ellátni, a levegőt a légfűtő rácsokhoz flexibilis csöveken át vezetni, ezáltal elkerülhető hogy az elsősorban a kandalló építésekor képződő, a szerkezetből maradéktalanul el nem távolítható por a helység légterébe nagyobb mennyiségben bekerüljön.

Elterjedtebb (ugyanakkor költségesebb) megoldás a tűztér alsó részére gyárilag (opcionálisan) szerelt, nagyobb hőterhelést bíró fémházas ventilátor alkalmazása, ugyanakkor szinte minden esetben megoldható, hogy a legegyszerűbb (műanyagházas) ventilátort beépítéskor a kandalló alsó, hőterhelést nem kapó részére szereljék be, és acéllemezből ill. flexibilis csövekből a konvekciós teret elhatárolják.

Különböző hőcserélők alkalmazása

Ezek lényege, hogy a felmelegedő, hőátadó felületet ill. a hőátadás intenzitását anélkül növelik meg, hogy eközben a füst megfelelő áramlásához szükséges huzatot rontanák (pl. „hődob”, „cső a csőben”, stb.)

A tűztér fölé beépíthető duplafalú sütő is ezen az elven működik: a tűztérből áramló füst a belső sütődobozt is felmelegíti, amit sütéshez hasznosíthatunk, a külső doboz pedig az adott szakaszon lényegesen megnövelt hőleadó felületet biztosít. (A sütőtér megkívánta kialakítás kis mértékben rontja a huzatot.)

A vizes hőcserélők esetén az alapvető légfűtés mellett kialakították a radiátoros fűtéshez használható víz felmelegítésének lehetőségét is. Néhány tűztértípussal egybeépítve is kínálják, de létezik önálló egységként is, lehetővé téve más tűzterekkel való alkalmazását. Bizonyos határok között van lehetőség a kandalló és a cserépkályha működési módjának kombinálására, együttes alkalmazására is.

20 x 20-as v. 200 mm átmérőjű megfelelő kémény esetén beépíthető kisebb kéményhez szükséges kandalló tűztér, és a tűztér felett kialakítható nem túl hosszú, bukójáratot nem tartalmazó járatrendszer is.
Ebben az esetben az építmény alsó részén a hősugárzás és a légfűtés biztosítja a a gyorsabb hőátadást, miközben a felső szakaszon a  cserépkályhára v. járatos kemencére jellemző hőtárolás és késleltetett hőleadás érvényesül.

Abban az esetben javasoljuk, amikor a kívánt összteljesítmény a kisebb zárt tűzterek teljesítményével megegyezik (~7–10kW), és szükséges egyrészt azonnali fűtésteljesítmény is, másrészt kis mértékű hőtárolás is (pl. nyaralóban).