Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Vízteres kandalló tűztér

Vízteres kandalló tűztér

A vízteres kandallóbetét ötlete arra épül, hogy a levegő helyett víz alkalmazásával több hőt lehet nyerni a tűztérből.

A vízteres kandallóbetét ötlete arra épül, hogy a levegő helyett víz alkalmazásával több hőt lehet nyerni a tűztérből. Az elmélet igaz, a kérdés csak az, hogy megvalósítása valóban megéri-e az árát?

A kandalló működése

Vízteres kandallóbetétA kandallók  sajátossága, hogy a relatív nagy ajtó (nyílás) miatt viszonylag rövid úton be kell kötni a kéménybe, különben nem lenne elég huzat az ajtó nyílásával szemben. Azaz nem lehetséges, hogy a füstöt hosszú járatrendszeren keresztül vezessük, amikor a meleg füst felmelegíti az építmény falát, mint a járatos cserépkályhákban, kemencékben, téglakályhákban.

A kandallónál az a „feladat”, hogy azon a rövid úton, ami a tűztér és a kémény közt van,  miképpen tudnánk a leginkább hasznosítani a keletkező hőenergiát.

A megoldást a gyors hőt elszállító közeg lehetőségek adják, elsőre a levegőre épültek az öntöttvas ill. lemez tűzterek. Ezek úgy működnek, mint egy vaskályha, csak a kandalló esetében a burkolat ad egy külső „ruhát”, „kinézetet” neki. A levegő bejut a tűztér és a burkolat közé, ott felmelegszik, a tűztér a hőleadó felület növelés miatt bordázott kívülről, hogy minél nagyobb felületen melegíthesse fel a levegőt. A felmelegedett levegő a bekötés magasságában beépített rácsokon át jut vissza a lakás légterébe. 

Ez minden „tűztérbetétes” kandalló működésének alapelve. (Nyitott kandallók esetén a tűztér teste ilyen légfűtési teljesítményt nem ad, de azoknál is a tűztér tetején beépített füstkamra, és a bekötőcső felülete ugyanígy fűt.)  Egy ablakos tűzterek esetében az összteljesítménynek kb. 1/3 része a közvetlen sugárzó hő, 2/3 pedig a légfűtés.

Mivel a kandalló csak akkor fűt, amikor tüzelünk benne, ezért önálló főfűtésre a mi éghajlatunkon nem alkalmas. Kiegészítő fűtésként légfűtéssel az alapnak számító 70x50 cm ajtóméretű tűzterek is tudnak kb. 8-12 kW-ot. Ez arra bőven elég, hogy az egész ház fűtését biztosító központi fűtést nem szükséges tavasszal ill. ősszel már ill. még működtetni, amikor csak esténként van kicsit hűvös, valamint a fűtési időszak alatt is alacsonyabb teljesítményen lehet használni. Ezt korábbi megrendelőink beszámolói, visszajelzései alapján is állítom,  több mint tíz éves ilyen tapasztalatunk van.

Mit tud a vízteres kandalló és mennyibe kerül?

A vízteres kandalló ötlete arra épül, hogy a levegő helyett a víz, mint közvetítő közeg alkalmazásával több hőt lehet nyerni a tűztérből, amit ráadásul megfelelő puffertartály alkalmazásával még tárolni is lehet valamennyire. Az elmélet igaz, helyes, a kérdés csak az, hogy ennek kiépítése, megvalósítása anyagilag kinek és mennyire éri meg?

Én azzal szoktam kezdeni a dolgot, hogy szerintem a kandalló a legrosszabb hatásfokú kazán, mert nem kazán.

A vízteres kandalló valóban többlet hőt tud levenni a hagyományos légfűtéseshez képest, ám nem árt belegondolni a költségekbe is. Nálunk csak 30-40 ezer Ft többletet jelent a vízteres változat a tűztér árában, a többieknél ez már eleve több. A fűtés rendszerben is számolni kell minimum 80-100 ezer Ft-os többlet költséggel. Szerintem ez mint költség-megtakarítási beruházás nem fog emberi idő alatt megtérülni.

Azt is érdemes meggondolni szerintem, hogy sokak számára biztonsági kérdés is a kandalló, mint alternatív fűtési lehetőség. Tehát ha nincs gáz, esetleg áram sincsen, akkor is max. odatelepedik a család a nappaliba, fát még gyalog is szerez az ember, ha úgy alakulna. A vízteres kandalló esetén a víztér a légfűtés teljesítményből vesz el, ami áramszünet esetén nem dolgozik, azaz végszükségben szerintem az jár jobban, aki nem bonyolította ezzel a kandallóját. Szerintem az egyszerűségben van a lényeg: mindenféle elektromosság és plusz költségek nélkül maga a kandalló csökkenti a központi fűtés általi fűtésköltséget, és extrém esetben is biztonságot nyújt.

Válasszunk megfontoltan!

Természetesen van olyan eset, amikor a vízteres kandalló az indokolt megoldás, de meglátásom szerint ez sokkal ritkább, mint ahány ember gondolkodik jelenleg ebben. Nyilván a csak tűzteret gyártó cégek érdeke, hogy a sima tűztereiket valamivel „feldobják”, jó tíz évvel ezelőtt ugyanilyen tűztérhez tartozó lehetőség volt a ventilátor, ami ugyanúgy tök felesleges, és plusz költség volt a legtöbb embernek, mint most a vízteres mizéria. Tudok még sorolni hasonlót, a prizmás tűztér is ilyen külföldi tűztérgyártói próbálkozás volt, főleg sarokba való beépítéshez ajánlották, miközben nyilván a mostani „U” alakú tűzterek előképeként éppen hogy egyenes falon nyitotta (volna) a látvány terét. A gázos tűztereknek is volt egy kis slágere 5-6 éve, ezt is felesleges nyomulásnak tekintem. A vízteres kandalló is ilyen, erőltetik a gyárak, itthon főleg az Edilkamin az, aki szerintem nagyrészt ezen tűztereiből él, mi több éve építettünk körbe olyan Edilkamin vizes betétet, amit végül rá sem kötöttek a rendszerre.

Mi minden tűzterünket készítjük vízteres változatban is, mert tényleg előfordul, hogy indokolt. Mivel egyedi gyártásban dolgozunk, így nincs kényszerünk, hogy a megrendelőkre bármit is rákényszerítsünk, rátukmáljunk. Értelmetlen plusz költségre szerintem senkinek nincs szüksége, azt a többletet, amit a vízteres kandalló tűztér kóstál, szerintem sok esetben jobban megéri a külső burkolatra, vagy a ház/lakás bármely más részére költeni.

Csak vájt fülűeknek, vagy hogy nevezzem, teszem még hozzá, hogy ha úgy elemileg, filozófiailag belegondolunk, akkor a vízteres kandallóban a tüzet és vizet, mint elemeket kötjük össze, ráadásul a tűz hátrányára, ami viszont a modern élettel kiesett, kimaradt az otthonainkból. A kandalló lényege szerintem, hogy a modern, szaladó és időhiányos és munkával túlterhelt életvezetés mellett mégis lehetővé tegye a tüzet, otthon, a családban. Még egy nyitott kandalló is fűt (kb- 3-5 kW), mivel a tűzzel együtt jár, hogy melegít is.

Ezzel a cikkel az én szándékom csupán annyi, hogy gondolják végig az egészet, és ne hagyják magukat profitra éhes, reklámra sokat költő gyártóknak és kereskedőknek alárendelni, behódoltatni.

Tűzfészek tűztereinket, melyek vízteres változatban is elérhetőek, itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: kandallóbetét vízteres tűztér