Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Gyermekeink és a biztonság

Gyermekeink és a biztonság Sokszor felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e a gyerek mellé biokandalló, kályha, kandalló illetve milyen megoldások vannak...

Sokszor felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e a gyerek mellé biokandalló, kályha, kandalló illetve milyen megoldások vannak, a maximális biztonságra. jelenleg a gyártók a biokandallók tartálya esetében a felültöltős illetve a két oldalról való töltés megoldását választják, így a biztonsági üveg minden esetben csak részleges lehet, illetve a látvány miatt eleve a legtöbb esetben nem is készül hozzá. 1-2 típusnál a front oldala teljesen üvegezett, a két szélső nyitott, a másik lehetőség, hogy a két oldala zárt, a front oldalról részlegesen, általában a biokandalló magasságának körülbelül a feléig érő üvegezés biztosított. Illetve a BioFlame Dimenze biokandalló, talán az egyik legbiztonságosabb gyermekek mellé, mivel a front oldalról teljesen üvegezett, és csak az egyik oldalán nyitott, hogy hozzáférhessünk a tartályhoz. Amelyik biokandallóhoz tartozik üveg, azt a terméklapon hozzá tudja adni, illetve egy külön kategóriában a biokandallók-> tartozékok-> biztonságiüveg lapon látható az összes üveg.

 

Megoldás lehet, még ha a biokandallót olyan helyre, magasságba helyezzük, ahol a gyermek nem, vagy csak nehezen férhet hozzá. Tervezünk saját gyártású biokandallókat, más megoldásokkal, ez azonban még a tervezés fázisában tart, mivel a nagyobb gyártók kevésbé képesek az egyedi igényeket figyelembe venni, másrészről számunkra nagyon fontos a család, és a gyermekek biztonsága. Hiszen a gyermekek mindenre nyitottak, kíváncsiak, érdekes és izgalmas számukra az élő tűz látványa.

A legjobb, ha megismertetjük velük a tűz tulajdonságait, mind a hasznosságát, mind a veszélyeit. Fogjuk meg a gyermek kezét és lassan közelítsünk vele a kályha, kandalló,tűz felé, hogy érezze milyen meleg, és hogy ne nyúljon a forró kályhacsempéhez vagy a kandalló üvegéhez. Meséljük el a gyermekeinknek, hogy a tűz nagyon fontos az emberek számára, hogy ha ügyesen és jól bánunk vele, sok helyen van a hasznunkra, fűtés, főzés, világítás, stb., azonban veszélyes is lehet, forró, sérülést okozhat. Ezt mindig az adott korosztálynak megfelelő szavakkal, kifejezésekkel kell megtenni, lehetőség szerint meg is kell nekik mutatni az égő gyertyát, forró radiátort, kályhát, kandallót, sütőt, vasalót, stb. Érdemes a gyermekekkel a szabadban tábortüzet rakni, rajta sütögetni, így könnyen megtanulhat bánni vele, ha bevonjuk és megismerheti a tűz elemi erejét, akkor sokkal, kisebb eséllyel tesz a lakásban olyat, ami veszélyes lehet.

Tanítsuk meg neki, hogy a lakásban, semmi esetben sem dobhat bele játékot, papírt vagy bármi éghetőt a kandallóba, kályhába, mondjuk el neki, hogy amit egyszer bele dob a tűzbe az elég (pl. játék) és többé nem tud vele játszani. Felügyelet nélkül sose hagyjuk magára a gyermeket az égő tűz mellett. Ha nagyon pici gyermekről van szó, érdemes térelválasztó, biztonsági rácsot vásárolnunk, ezzel el tudjuk keríteni annyira a kandallót, kályhát, hogy a gyermek ne férjen hozzá.

Minden bizonnyal a legtöbb gyermek elég gyorsan megérti, és megtanulja mit szabad és mit nem, ha a tűzről van szó, mélyen belénk van kódolva ennek az ősi elemnek a használata,talán ezért is kedveljük annyira, hiszen a túlélést, fejlődést az otthon melegét biztosítja évszázadokon keresztül számunkra.

 

Eisenbart Sára

Esetleges kérdésekkel, észrevételekkel vegyétek fel velünk a kapcsolatot az info@tuzfeszek.hu - email címen!