Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Milyen grillsütőt válasszak?

Milyen grillsütőt válasszak?

Szabadtűzön sütni magával az emberiséggel egyidős tevékenység. De mégis melyik grillező a legjobb?

Megtalálni a tökéleteset

Szabadtűzön sütni magával az emberiséggel egyidős tevékenység. Természetesen, azóta közel tökélyre fejlesztettük technikailag ezt a mesterséget is, de a szertartásunkban megmaradt valami lényegi: egy közösség összegyűlik a szabad ég alatt, hogy ünnepeljék az ételt. Az egyre bővülő választék zavarbaejtő lehet bármelyik mai modern törzsfőnök számára, ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

Funkcionalitásukat tekintve nincsen mindenki által elismert legjobb, mivel minden családnak eltérőek az igényei. Választásnál olyan szempontokat kell leginkább figyelembe vennünk, hogy mekkora helyünk van a főzésre és mekkora társaságot szeretnénk általában vendégül látni. Eztán kell leülnünk a pénztárcánkkal is beszélgetni.


A képen: OFYR autentikus grillsütő

Elektromos grillek

Az elektromos grillek a legkényelmesebbek és a legbiztonságosabbak – feltéve, hogy kétszemélyes a kertiparti. Vagy ha a grill csak ürügy, és épp a folyadékbevitel az elsődleges. Kompaktságának értékét ugyanis a kapacitás oltárán áldozzuk fel: maximum 2-3 főt tud kiszolgálni egyszerre kényelmesen.

Kezdőknek ezt ajánljuk, szuper a teflonos felület amit könnyű takarítani, mellette szól, hogy gyorsan és egyenletesen melegszik, ráadásul beltéren is használhatjuk. Gyerek és részegbiztos eszköz, de ha az elektromosságot hívjuk segítségül ételeink elkészítéséhez, figyelembe kell vennünk, hogy szükségünk lesz egy ipari hosszabbító kábelre a kerten keresztül, továbbá tűz nélkül a füstölt ízeket elfelejthetjük.

Faszenes grillek

A legkedveltebb sütögető, mivel ez az eszköz olcsóbb és tüzelőanyaga is költséghatékonyabb a többiekénél, ugyanakkor nagyobb társaságot is ki lehet szolgálni vele. Megjelenése roppant autentikus, leginkább ez adja vissza a füstös ízeket és illatokat, mivel a láng látványa, jelenléte ennél a legszabadabb hangulatú – viszont emiatt az is fontos szempont, hogy mekkora helyünk van, ugyanis egy „heringpartin” balesetveszélyes lehet, pláne ha kisgyerekek is kergetőznek körülötte illuminált felnőttekkel.

 

A faszenes grillező használatához szükséges a legtöbb rutin mind közül: ennél a típusnál a legnehezebb és a legidőigényesebb a sütőhőmérséklet elérése,  beállítása, szabályozása. Először is, lángokon egyenletesen sütni nem lehet - azelőtt megégne a hús és a zöldség külseje, hogy belseje fogyaszthatóra sülne - ergo, meg kell várnunk, amíg a szén már csak parázslik, és ahhoz is kell érzék, hogy abból a megfelelő mennyiséget eltaláljuk, ne aludjon ki túl hamar sem. Ha ezeken túl vagyunk, érdemes felügyelet alatt tartani sütés közben a faszénre csepegő zsiradékot is, mert belobbantja a lángokat és kontroll nélkül könnyen előfordulhat, hogy a lakoma több szénmolekulát fog tartalmazni, mint amennyit az emberi szervezet egyszerre fel tud dolgozni.

Gázgrillek

Amikor az elektromos és a faszenes grill találkoznak: ez az a kerti sütőberendezés, ahol nem kell megalkudni. Egy minőségi gázgrillel egyenletesen és könnyen szabályozható hőmérséklettel ugyanolyan ízeket csalhatunk elő, mintha a tábortűz felett készült volna az étel. Sőt, a zsiradékot összegyűjtő tálcából folyamatosan párolog vissza a leadott nedvesség és fűszer a készülő fogásokba.

Rengeteg kiegészítőt kapni hozzá – lávakő, grillrács, vaslap, wok, pizzakő - szinte bármilyen ételt el lehet készíteni vele. Akár hordozható egyszerűbb darabot, akár egy beépíthetőt néztünk ki magunknak, vásárlásnál érdemes utánajárnunk, rákérdeznünk, hogy a gázpalackhoz való átalakító vajon tartozéka- e készülékünknek, hogy lehetőleg ne vasárnap délben derüljön ki a hiányosság a második pálinka után.

Kamado BBQ kerámia

Szintén faszén alapú sütésről van szó, de mindenképpen megérdemli, hogy külön megemlítsük. Különlegessége a formabontó tojás alakzaton jócskán túlmutat.

Őse egy tradicionális japán főzőeszköz, hőtároló és keringető tulajdonságaival fúziós találmánynak is nevezhető grillsütőről beszélünk, melyet amerikai katonák terveztek át, saját sütési kultuszukhoz megfelelően. A Kamado grillsütők a legalkalmasabbak mindközül a barbecue (BBQ) készítésére, de az eszköz alkalmas magas hőfokú kemencés sütésre –  így akár pizza készítésére – de kiváló füstöléshez is (ilyenkor egy kis mennyiségű fát is elhelyezünk a szén mellé). A hőszabályozást olyan precizitással végezhetjük, ami a grillezésre egyáltalán nem jellemző, bármilyen benne készült étel a prémium minőséget képviseli. Ám a vastag kerámia nem csupán az ételre van hatással: egy minőségi Kamado belsejében hiába uralkodik 350 fok egy órája, a tojás borítását, fedelét puszta kézzel megérinthetjük kívülről. Természetesen és érthető módon, a robosztusabb gázgrillek mellett ezeknek is mindenhol megkérik az árát, ezek inkább már a szerelemből, szenvedélyből, hivatásból (esetleg felvágásból) tevékenykedő szakácsok eszközei közé tartoznak

Grillasztalok

És akkor végül, de nem utolsó sorban be kell mutassuk a csoportos, családi sütögetések koronázatlan királyát: a grillasztalokat. Fantasztikus, ahogyan az egész család egyszerre ülheti körül a meleget adó tüzet, miközben nagyokat beszélgetnek (vagy vitatkoznak) és süthetik maguk előtt a kedvenc fogásaikat. A cserélhető rácsoknál, az igény szerint  módosítható centrumnál (sütőlap, rács, bogrács) már csak a fa deszkalapok izgalmasabbak, amiken azonnal étkezni is lehet, vagy italt, telefont kéznél tartani. Minden olyan szabadtéri szakács értékelni fogja ezt a remekművet, aki már valaha séfként végig állt egy estét és lesütötte az egész társaság vacsoráját. Nem csupán kényelmes, de mindenki a saját menüje minőségéért felelős.

 

Vadkemping

Akkor sem szabad lemondani a szabadtéri sütés-főzés élményéről, ha az ember tömblakásban lakik, és nincs sok hely a tárolásra: szép számmal akadnak nyársak, grillrácsok, sütőtárcsák és bográcsok, amik állványostul is gond nélkül elférnek a sufniban, egy garázsban vagy akár a csomagtartóban.

Amennyiben egy kirándulás alkalmával közterületen kívánunk ételt készíteni, keressünk hozzá kijelölt tűzrakóhelyet, és a bírságok elkerülése végett győződjünk meg a Belügyminisztérium honlapján arról, hogy épp nincsen érvényben tűzgyújtási tilalom!

 

Zádori Zsuzsanna

 


Esetleges kérdésekkel, észrevételekkel vegyétek fel velünk a kapcsolatot az info@tuzfeszek.hu - email címen!

Fotók: Pinterest, Broil King