Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Biokandallót vásárolnék. Mit kell tudnom róla?

Biokandallót vásárolnék. Mit kell tudnom róla?

Nem tudod eldönteni, hogy igényeidhez egy biokandallót vagy a hagyományos építményt válaszd? Esetleg csak érdekel, hogyan működik? Itt választ kaphatsz a leggyakrabban feltett kérdésekre. 

A biokandalló

A biokandalló füstmentes, kéményt nem igényel, így biztonságos dísze lehet akár panellakásoknak is. Tüzelőanyagai a bioetanol és az izopropil alkohol, melyek égése során vízpára és szén-dioxid keletkezik csupán. A környezettudatosság mellett árazásukban is említésre méltó a különbség: ugyanis tized annyiba kerülnek, mint hagyományos, épített társaik. Ez természetesen javarészt a mérnöki munka és az építés nélkülözéséből fakad. 

Az elektromos kandallókkal ellentétben lángja viszont valódi, ám fűtésértéke csekély, funkcionalitását tekintve elsősorban inkább exkluzív dizájn elem.

Fogyasztás, teljesítmény

Egy liter bioetanol (általános kiszerelés) 4-6 órán keresztül éghet, ez a kandallóban elhelyezett égők darabszámának és beállításának, valamint a tartály méretének függvénye.

A fatüzelésű, hagyományos kandallóépítmények teljesítménye általában 8-15 kw/h – egy átlagos biokandalló hőtermelése ezzel szemben óránként csupán 1-7 kw. Még egyszerűbben: egy 20 nm-es szobát  2-3, maximum 5 fokkal képes felmelegíteni. Továbbá, nincsen átmelegített fűtőtest, az eloltást követően a hősugárzás is azonnal megszűnik. Tehát kiegészítő fűtésként szerintünk nem állja meg a helyét, talán egy enyhébb őszi – tavaszi estén a pulóvert kiválthatja.

Tüzelőanyagok

Legelterjedtebb és legismertebb a bioetanol – más néven etil-alkohol vagy borszesz. Folyékony, növényi eredetű, erjesztéses cukoralkohol. A szeszes italok alapja is ez, ám különböző módszerekkel és adalékokkal denaturált szesszé alakítják, így már erősen mérgező és hánytató hatású, emberi fogyasztásra alkalmatlan. 

Figyelem! Semmiképpen se vásároljuk a benzinkúton is kapható E-85–ös bioetanolt, ugyanis minimum 15%-os benzin tartalmú keverékről van szó! A bioetanol szinte tökéletesen elpárolog a kandallóból, így ritkán és könnyedén lehet takarítani azt.

Az izopropil alkohol (nevezhetik propanolnak is) már kevésbé elterjedt és zselés állagú. Oldószerként is szokták árulni, ám ezek használatát már nem javasoljuk a kandallóban, az esetleges egyéb adalékanyagaik miatt. Emberi fogyasztásra szintén teljesen alkalmatlan, a májban ugyanis acetonná alakul át. Felhasználásában nincs különbség a két anyag között, ugyanakkor zselés állaga miatt ez a változat némi szennyeződést hagy maga után a kandallón.

Anyaghasználat, működés

Az égés során füst helyett vízpára és szén-dioxid keletkezik. Nem érdemes komolyan aggódni azonban a helyiség levegő összetétele miatt, a szakemberek szerint ugyanis egy átlagos biokandalló csupán annyi oxigént használ el, mintha 20 gyertyát égetnénk egyszerre. Pár óránkénti rövid szellőztetés pedig bármilyen lakótérben egyébként is javasolt.

Anyagát tekintve általában rozsdamentes acélból készülnek az alkatrészek, amit tűzálló porfestékkel fújnak le. További elemek készülhetnek üvegből, hőálló műanyagból, az égőtől távolabbi díszítések akár fából is. Üzemanyag tartálya szintén rozsdamentes acél, az etanolt pedig kerámia gyapotból párologtatva adagolja.

Vásárolhatunk a kandallóhoz továbbá kerámiából készült, élethű „fahasábokat” ,  illetve kapni többféle színben, formában és méretben dekorköveket is. Illatosított tüzelőanyag használatával, vagy illóolaj kerámiából való párologtatásával tovább fokozhatjuk az élményt.

Elhelyezés

Ebben a tekintetben általában három részre kategorizálhatjuk. Lehet szabadon álló, melyet falhoz, asztalra, padlóra és kültéren - megfelelő időjárási viszonyok mellett - is el lehet helyezni.  Vannak beépíthetők, amelyek élethűbben imitálják egy hagyományos kandalló  megjelenését. Végül pedig, a felfüggeszthető darabokat, akárcsak egy képet, könnyedén a falra lehet akasztani néhány szerszám segítségével. Végső soron, a legtöbb ezek közül szintén beépíthető igény szerint. Felfüggesztésnél ügyeljünk rá, hogy a legtöbb kandallót csak tégla, beton, ytong vagy panel falra biztonságos illeszteni, ámbár vannak dupla falú konstrukcióval készült darabok, melyeket gipszkartonra, vagy egyéb gyúlékonyabb felületre is akaszthatunk – de erről először bizonyosodjunk meg mindenképpen a gyártótól vagy a forgalmazótól!

Végezetül megpróbáljuk pontokba szedni a pro- és kontra érveket, a teljesség igénye nélkül:

A biokandalló előnyei

 • Olcsó. A hagyományos kandallóépítmények árának töredékébe kerül
 • Környezetkímélő. A tüzelés nem fával történik, és üvegházhatást fokozó füst sem keletkezik az égés során
 • Nem igényel mérnöki munkát, sem építkezést, sem engedélyeket
 • Nem „koszol” úgy, mint fával vagy szénnel üzemelő társai. Szag és hamu sincsen, fát sem kell behordani
 • Van lehetőség áthelyezésre a későbbiekben
 • Lakásokban, vagy idősebb épületekben is elhelyezhető, ahol nincs lehetőség kémény építésére
 • Sokoldalúság: felfüggeszthető, asztali, kültéri stb.
 • Biztonság: nincsen pattanó szikra, nincs szén-monoxid mérgezés - fulladás veszély
 • Instant begyújtás, azonnali elolthatóság
 • Minimális karbantartási igény

A biokandalló hátrányai

 • Alacsony teljesítmény. Tényleges fűtésre alkalmatlan
 • Folyamatos, egész napos üzemeltetés nem lehetséges
 • Újratöltéshez 20 percet várni kell a kihűlésre
 • Az alkoholgőz nagyon gyúlékony, helytelen begyújtás vagy dohányzás esetén a láng belobbanhat
 • Speciális gyújtóanyag beszerzése költségesebb a fával történő fűtésénél
 • Kisebb helyiségben szellőztetni szükséges
 • Ropogó, pattogó fa hangjának hiánya
 

Reméljük sikerült választ adni a legtöbb kérdésre, esetleg segítséget nyújtani a döntés előtt állóknak.  Hamarosan jelentkezünk egy új fejezettel, amelyben részletezzük majd a helyes és helytelen biokandalló használatot! 

Zádori Zsuzsanna


Esetleges kérdésekkel, észrevételekkel vegyétek fel velünk a kapcsolatot az info@tuzfeszek.hu - email címen!

Fotók: Pinterest